Қара шоколадты тұтыну 2 типті қант диабеті (T2D) даму қаупін төмендетуі мүмкін, деп мәлімдеді Гарвард университетінің T.H. Чан Қоғамдық денсаулық сақтау мектебінің жаңа зерттеуінің орталығы.
«Біздің зерттеуіміз көрсеткендей, барлық шоколад бірдей емес шоколадты жақсы көретіндер үшін бұл қарапайым таңдау – сүтті шоколадтың орнына қара шоколадты таңдау – олардың денсаулығына оң әсер етуі мүмкін», – дейді зерттеу авторы, тамақтану кафедрасының докторанты Бинкай Лю.
Шоколад пен 2 типті қант диабеті арасындағы байланыс туралы көптеген зерттеулер жүргізілгенімен, олардың нәтижелері әртүрлі болды. Сонымен қатар зерттеулерде шоколадтың түрлері (қара және сүтті) нақты ажыратылмаған. 30 жылдан астам уақыт бойы 192 000 ересек адам өздерінің тамақтану әдеттері, оның ішінде шоколадты тұтынуы, сондай-ақ қант диабеті мен дене салмағы жағдайлары туралы мәлімет берген. Зерттеу соңында қатысушылардың шамамен 19 000-ында T2D диагнозы қойылғаны белгілі болды. Шоколадты тұтыну түрлері туралы нақты мәлімет берген 112 000-ға жуық адамның ішінде шамамен 5000-ы осы диагнозды алған.
Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, аптасына кемінде 140 грамм шоколад тұтынған қатысушыларда T2D қаупі шоколадты мүлдем тұтынбаған немесе сирек тұтынғандарға қарағанда 10%-ға төмен болған. Қара шоколадтың әсері тіпті күшті болған: аптасына кемінде бес порция қара шоколад тұтынғандарда T2D қаупі 21%-ға төмендеген. Сонымен қатар ғалымдар қара шоколадтың әр порциясын тұтыну T2D қаупін 3%-ға азайтатынын байқаған. Ал сүтті шоколадты тұтыну T2D қаупін төмендетумен байланысты болмаған. Қара шоколад емес, сүтті шоколадты тұтынудың артуы ұзақ мерзімді салмақ қосуға ықпал еткен, бұл өз кезегінде T2D даму қаупін арттыруы мүмкін.
«Қара және сүтті шоколадтың T2D қаупі мен салмақты ұзақ мерзімді басқаруға әсері арасындағы анық айырмашылық бізді таңғалдырды. Қара және сүтті шоколадтың калориясы мен қаныққан майлары ұқсас болғанымен, қара шоколадтың құрамындағы полифенолдар қаныққан майлар мен қанттың салмақ қосуға және диабетке әсерін өтей алатын сияқты. Бұл қызықты айырмашылықты әрі қарай зерттеу қажет», – дейді зерттеудің авторы, доцент Ци Сунь.