Климаттың өзгеруі азық-түліктің бұзылу жылдамдығын арттырып, әлем бойынша жүздеген миллион адамды ауруға шалдықтырып жатыр. Бұл – жаһандық жылынудың аса талқылана бермейтін, бірақ өте қауіпті салдарының бірі.
Үндістанның Махараштра штатындағы Хароли ауылында тұратын 75 жастағы Сумитра Сутар бес жыл бұрын күріш пен карриді ішіп уланып қалған. Ол күні бойы тоқтамай құсып, денсаулығы нашарлаған. Кейін белгілі болғандай, астан Bacillus cereus атты бактерия табылған. Бұл бактерия жылынған немесе ұзақ сақталған астан тез тарайды. Ғалымдардың айтуынша, климаттың жылынуы осындай патогендерге қолайлы жағдай туғызып отыр.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының дерегіне сүйенсек, жыл сайын 600 миллион адам тағамнан уланса, 420 мың адам қайтыс болады. Оның 125 мыңы – бес жасқа толмаған балалар.
Мамандар күннің ысуы мен ылғалдылықтың артуы сальмонелла, ішек таяқшасы (E. coli) мен кампилобактер секілді бактериялардың көбеюіне әсер ететінін айтады. Бұл әсіресе ет, сүт өнімдері мен теңіз тағамдары үшін қауіпті.
Климаттың өзгеруі – тек ауа райына әсер етпейді. Ол ауыл шаруашылығына, азық-түлік қауіпсіздігіне және адамның денсаулығына тікелей ықпал ете бастады. Аурудан сақтану үшін азықты мұқият сақтау, су көздерін тексеру және қоғамдық гигиенаны сақтау маңыздырақ бола түсті.